Anna Ziekenhuis gebruikt als eerste ziekenhuis in de regio de robot assistent voor knieprotheses

Sinds deze zomer gebruiken de orthopedisch chirurgen in het Anna Ziekenhuis de ROSA robot. Een mooie innovatie die orthopeden en OK-assistenten ondersteunt en van relevante informatie voorziet tijdens een totale knieprothese operatie.

Het Anna is het eerste ziekenhuis in de regio dat alle patiënten met een totale knieprothese opereert met behulp van deze robot. Orthopedisch chirurg Rogier van Drumpt: “De robot geeft meer meetmogelijkheden die je meteen kan toepassen tijdens de operatie. Dit geeft een grote meerwaarde voor de nauwkeurigheid waarmee de knieprothese geplaatst wordt”.

De robot staat naast de patiënt en verricht zeer nauwkeurige metingen. Met deze metingen kan de orthopeed tijdens de operatie heel precies bepalen hoe de zaagblokken gepositioneerd worden om een optimale plaatsing van de prothese te krijgen.

Voordelen voor de patiënt

Met de ondersteuning van de robot hopen we de patiënt een vlottere revalidatie met minder pijnklachten te geven. Een nog beter gepositioneerde knieprothese zal ook op de langere termijn een beter resultaat geven. Voor de duidelijkheid: de orthopeed opereert dus nog steeds zelf.

Bijkomend voordeel is dat de patiënt geen MRI meer hoeft te laten maken, voorafgaand aan de operatie. Prettig voor de patiënt én hierdoor ook een sneller planningsproces.