Zorgwijzer 0800 – 33 34 49 in ANW bereikbaar voor ELV bedden
Vanaf 1 april helpt Zorgwijzer buiten kantooruren (ANW-uren) met beschikbare ELV-bedden. We doen dit in samenwerking met de Zorgboog (bereikbaarheid en beschikbaarheid), Sint Annaklooster (beschikbaarheid) en Savant Zorg (beschikbaarheid). Dus huisartsenspoedposten en de spoedeisende hulp kunnen vanaf nu bellen met Zorgwijzer voor het regelen van een ELV-bed.
Zorgwijzer ter ondersteuning bij (complexe) ouderenzorg
Sinds begin 2024 is Zorgwijzer actief in de regio. Het initiatief komt voort uit de huisartsenadvieslijn. Transferverpleegkundigen van het Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum denken tijdens kantooruren actief mee wanneer huisartsen of andere zorgprofessionals vastlopen bij complexe en/of acute casuïstiek van hun oudere patiënten. Zorgwijzer helpt bij:
- Triage en advies: ter ondersteuning bij triage en advies. Houd rekening met de benodigde tijd om patiëntgegevens zorgvuldig te delen.
- Complexe of acute zorgvragen: Als u een patiënt heeft die niet meer thuis kan blijven en u twijfelt over het benodigde tijdelijke bed of de benodigde zorg?Zorgwijzer zoekt naar een passende oplossing. Indien nodig, met hulp van een multidisciplinair escalatie team (inclusief uzelf).
- Beschikbare thuiszorg: Rechtstreeks aan te vragen via Zorgdomein verwijzing (te vinden onder kopje geriatrie).
Tijdwinst en duidelijkheid voor professionals
Zorgwijzer neemt vooralsnog geen taken over, maar helpt de professional met het zetten van de juiste stappen. Dit kan gaan over praktische tips – zoals het aanvragen van een zorgindicatie – of over het meedenken bij ingewikkelde zorgvragen. Huisarts Monique Hartings ervaart de meerwaarde in haar dagelijkse werk: “Het bespaart veel tijd en je hebt snel duidelijkheid. En het versterkt het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Daarbij kun je richting je patiënt helder zijn over wat wel kan, wat niet beschikbaar is, en waar de knelpunten liggen.”
Samenwerking versterkt de regio
Als ook Zorgwijzer geen directe oplossing heeft, wordt het ZET (Zorgwijzer Escalatie Team) ingeschakeld. Hierin werken professionals van verschillende disciplines waaronder de wijkverpleging, GGZ, zorgaanbieders ouderenzorg, onafhankelijke cliëntondersteuning en zorgtrajectbegeleiding samen. Deze nauwe samenwerking is kenmerkend voor hoe er in deze regio met elkaar naar oplossingen wordt gezocht. Het levert niet alleen snellere resultaten op, maar ook waardevolle inzichten. Deze worden ook gebruikt voor regionale capaciteitsplanning, zodat toekomstige knelpunten in de regio eerder worden gesignaleerd en opgepakt.
Voor Hartings zit de kern in de impact voor de patiënt: “Via Zorgwijzer vind je hulp die je anders misschien niet had gevonden. Soms betekent dat ook passendere zorg dan je zelf voor ogen had.”